+36 30 359 0813
info@anyapontneked.hu

ÍGY LESZ ÖNBIZALMA A GYEREKNEK: HAGYD ÖNÁLLÓAN PRÓBÁLKOZNI!

Tippek, trükkök, módszerek pont Neked

ÍGY LESZ ÖNBIZALMA A GYEREKNEK: HAGYD ÖNÁLLÓAN PRÓBÁLKOZNI!

A bölcsődei nevelés egyik fontos törekvése az önállóság fejlesztése. Ennek pedig oka van. A kisgyermek számára alkalmat kell teremteni arra, hogy megismerhesse saját képességeit, felfedezhesse azok határait. Ezek jelentik az alapját az önbizalomnak.

Egy anya hajlamos lehet a másfél-két éves gyermekében is a kisbabáját látni, s megfeledkezni arról, hogy ebben az életszakaszban már más szükségletek kielégítésében kell támogatnia őt.

A korábban kiszolgáltatott, teljes mértékben a környezete gondoskodására utalt csecsemő immár helyváltoztató mozgásra, szándékának kommunikálásra, valamint akaratának érvényesítésére képes kisgyermekké cseperedett.

A gondozói környezet folyamatos visszajelzései, valamint saját tapasztalatai révén egyre bővülnek ismeretei a világról, s benne önmagáról.

Két éves kora körül kialakul az éntudata: elkezd egyes szám első személyben beszélni önmagáról. Mindaz, amit saját magára vonatkozóan tapasztal, folyamatosan formálni fogja az énképét.

Az énkép azon tulajdonságoknak az összessége, melyet az egyén önmagára érvényesnek tart.

Ezek nem minden esetben reális jellemzők. Az egyén képes önmagát alul, vagy épp felül is értékelni. Mindez nagyban függ attól a szemüvegtől, melyen keresztül önmagát látja. Az alacsony önértékelésnek, önbizalomhiánynak az okai gyakran a gyermekkorban keresendők.

Az a kisgyermek, aki nem kap lehetőséget a próbálkozásra, a hibázásra, a sikerélmény átélésére, elvesztheti a tapasztalásnak egy nagyon fontos eszközét, mely a saját magára vonatkozó képre is hatással lehet.

Az időhiány, vagy félelem okán gyermeke feladatait elvégző anya nem csupán nevelési hibát követ el, de gyermeke személyiségfejlődésére is befolyással van.

Ha kíváncsi vagy arra, milyen az önbecsülésed szintje, hogyan függhet ez össze a gyermekkoroddal és milyen hatással lehet a gyermekeddel való kapcsolatodra, ajánljuk figyelmedbe Hogyan érezd magad jól a bőrödben anyaként? c. tréningsorozatunkra.

Más témában induló eseményeinkért kérjük, kattints IDE!

Photo by Hannah Tasker on Unsplash

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük