+36 30 359 0813
info@anyapontneked.hu

LÉGY FELELŐSSÉGTELJES SZÜLŐ: MERJ NEMET MONDANI A GYEREKEDNEK!

Tippek, trükkök, módszerek pont Neked

LÉGY FELELŐSSÉGTELJES SZÜLŐ: MERJ NEMET MONDANI A GYEREKEDNEK!

A szülő feladata, hogy biztosítsa azokat a feltételeket, melyek a gyermek megfelelő testi-, értelmi-, érzelmi-, erkölcsi-, és szociális fejlődéséhez szükségesek.

Ezek a szükségletek azonban változnak a gyermek életkorától függően, ezáltal mindig új kihívás elé állítva a szülőt. A gyermek vágyai és érdekei sokszor ellentétesek, és az a szülő, aki nem csupán felismeri a kettő közötti különbséget, de következetesen a gyermek érdekeit veszi alapul, sokszor kényszerül arra, hogy nemet mondjon. Ez pedig nehéz.

A gyermek fejlődésére káros hatással alapvetően két dolog lehet: egyrészről, ha olyan dolgokat, melyekre szüksége van, nem tapasztalhat meg, másrészről pedig, ha olyan eseményeket, melyeket jobb volna, ha sosem élne át, mégis bekövetkeznek.

Vannak olyan történések, melyek felett a szülőnek nincs, vagy csak nagyon alacsony mértékben van kontrollja. Jellemzően ilyenek lehetnek a balesetek, súlyos betegségek, családi traumák. Többségében azonban képesek vagyunk irányítani azokat a tényezőket, melyek a gyermek harmonikus testi-lelki fejlődésére hatással vannak.

Tudjuk, milyen tápanyagokra van szüksége, mennyit kell aludnia, a szabad levegőn mozognia. Ráhangolódva megtanuljuk, hogyan fejezzük ki felé a szeretetünket, mennyi ölelésre, kedves szóra van szüksége. Beszélgetünk vele az őt érdeklő témákról, válaszolunk a kérdéseire, segítjük őt a környezete felfedezésében. Megmutatjuk, mi jó és rossz a világban, példát mutatunk neki, és lehetőséget adunk a javításra, ha valamiben hibázik.

Bár a szülők többségét a legjobb szándék vezérli, mégis sokuk számára jelent nehézséget bizonyos dolgokra nemet mondani. Egyszerűbbnek tűnik engedni: később fektetni, a csokit megvenni, a telefont vagy tabletet odaadni, stb.

Csakhogy a gyermek vágyai sokszor ellentétesek az érdekeivel. A vágyának kielégítése során akadályba ütköző gyermek pedig zaklatott, dühös, és frusztrált. Sírhat, toporzékolhat, ellökhet magától. Ilyenkor nehéz türelmesnek és megértőnek maradni.  Úgy nemet mondani, hogy közben ne törjük le az akaratát. Szelíd, ámde határozott hangon – ha kell – többször megindokolva a nemleges választ elmagyarázni neki, miért történik valami a vágyai ellenében. Életkortól függően az alternatíva felkínálása, és figyelemelterelés kombinációja hatásos eszközök lehetnek.

Nem akarunk fájdalmat és szomorúságot okozni a gyermekünknek, látnunk kell azonban, hogy felelősségteljes szülők akkor vagyunk, ha megtanulunk nemet mondani a gyermek olyan vágyaira, melyek nem az érdekeit szolgálják.

Merj nemet mondani!

Ismerd fel, mi akadályoz meg benne, és tanuld meg jól csinálni.

Ha úgy érzed, hogy nem kaptál megfelelő mintákat a saját szüleidtől, vagy eszköztelennek érzed magad a kritikus helyzetekben, gyere el a szülői szerepeket is érintő Hogyan érezd magad jól a bőrödben anyaként? c. tréningsorozatunkra.

Más témában induló eseményeinkért kérjük, kattints IDE!

Photo by Bekah Russom on Unsplash

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük