+36 30 359 0813
info@anyapontneked.hu

RÁBÍZNÁD A 3 HETES ÚJSZÜLÖTT GYERMEKEDET EGY IDEGENRE?

Tippek, trükkök, módszerek pont Neked

RÁBÍZNÁD A 3 HETES ÚJSZÜLÖTT GYERMEKEDET EGY IDEGENRE?

A bébiszitter kiválasztása központi kérdés egy család életében. Vannak, akik számára a bébiszitter a családi élet menedzseléséhez nélkülözhetetlen segítséget jelentő személy. Nélküle nem lenne, aki időben elhozza a gyereket az óvodából, az iskolából, elkísérné őt külön órára, és vigyázna rá, míg a szülők haza nem érnek a munkahelyükről.

Más családok számára a bébiszitter az a személy, aki leköti a gyermek figyelmét, amíg ők otthonról dolgoznak, vagy épp kikapcsolódnak. Aki mesét mond, énekel, mondókázik, korának megfelelő játéktevékenységgel fejleszti a gyermeket. Aki olyat ad a gyermeknek, amit a szülő nem szokott, vagy csak nagyon ritkán van ideje vagy energiája rá.

Aztán akadnak olyan családok is, akik már egészen korán bevonják a bébiszittert a gyermek gondozásába, így ő lesz, aki eteti, altatja, pelenkázza a csecsemőt, míg a szülők távol vannak, vagy épp egy másik szobában próbálnak pihenni pár órát.

Az igények megoszlanak, ahogyan az elvárások is a bébiszitter személyével és kompetenciájával kapcsolatban. Egy dolog azonban közös ezekben a helyzetekben: mégpedig a bizalom kérdése.

Vajon rábíznád a 3 hetes újszülött gyermekedet egy idegenre?

Van, aki megteszi.

Első gyermekes édesanya, aki abban a három órában, míg a bébiszitter ringatja az újszülöttet, anyatejjel táplálja őt cumisüvegből vagy épp őrzi az álmát, letusol, hajat mos, főz, vagy épp alszik egy órát. S közben nem fél.

Bízik a gyermekében. Bízik abban, hogy képes jelezni a szükségleteit, képes elfogadni a gondoskodást egy másik személytől.

Bízik benne, mert bár még csak néhány hete van a világon, mégis erős. Mindene megvan ahhoz, hogy életben maradjon és fejlődjön. Olykor fáj a hasa, máskor nyűgös és nehéz megnyugtatni. Időnként keservesen sír, mert a tej hőmérséklete épp nem megfelelő a számára. Mégis képes a kapcsolatteremtésre, mert emberi lényként ennek az igényével és lehetőségével született.

Sokan csak megfelelő iskolai végzettség és referencia esetén mernek bízni a bébiszitterben. Mások még azok ellenében sem bíznák idegenre a gyermeküket egy bizonyos korig. Akadnak édesanyák, akik a saját rokonaik kezébe is nehezen adják át a csecsemőjüket. Mások csak a bölcsődébe lépés kapcsán szembesülnek az elválás fájdalmával, nehézségével.

Bárhogyan viszonyulj is édesanyaként a kérdéshez, fontos látnod, hogy sokan sokféleképpen élik meg ezt a helyzetet, melyben nincsenek jó vagy rossz válaszok. Mindenki másképp ad teret a segítségnek.

A segítség elfogadásának képességére azonban szükség van ahhoz, hogy édesanyaként kiegyensúlyozott lehess.

A Hogyan merd másra bízni a gyermekedet? c. workshopunkon körbejárjuk a bizalommal való kapcsolatot és segítünk rávilágítani olyan nézőpontokra, melyek lehetőséget adnak a félelmeid oldására.

Más témában induló eseményeinkért kérjük, kattints IDE!

Photo by Khoa Pham on Unsplash

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük