+36 30 359 0813
info@anyapontneked.hu

HOGYAN SEGÍTS NEKI, HA VÁLTOK?

Tippek, trükkök, módszerek pont Neked

HOGYAN SEGÍTS NEKI, HA VÁLTOK?

Hiába hisszük, hogy örökre szólnak, a házasságok nagy része válással végződik. Egy ilyen helyzet, nem csupán a szülők számára nehéz: a gyermek életébe is jelentős változást hoz. A feldolgozásban sokat segíthet, ha szülőként szem előtt tartunk néhány dolgot, és a saját lelkünk mellett a gyermekünkére is odafigyelünk ebben az érzelmileg terhelt helyzetben. 

A gyermek számára az állandóság egyenlő a biztonságérzettel. Egy válás, és az ezzel járó változás őt is épp úgy megterheli, mint a szülőket. Csakhogy amíg egy felnőttnek vannak megküzdési stratégiái, tapasztalatai, vagy segítsége, amit a környezete jelenthet, a gyermek kognitív és érzelmi érettsége még más reakciókat eredményezhet. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy elsősorban a szüleire támaszkodna – azokra a személyekre, akik ebben a helyzetben maguk is bizonytalanok, érzelmileg kiszolgáltatottak, vagy sebzettek.

Mit tehet egy szülő ilyenkor, hogy segítsen gyermekének?

MIELŐBB MONDD EL NEKI

Ha már mindketten biztosak vagytok abban, hogy a házasságotokat fel fogjátok bontani, mielőbb kerítsetek alkalmat arra, hogy ezt elmondjátok a gyermeknek. A bizonytalanság tovább mélyítheti az érzelmi biztonság hiányát, így ha már tudjátok, hogy külön utakon folytatjátok tovább az életeteket, ezt érdemes minél előbb kommunikálni a gyermeketek felé.

SZÜNTESD MEG A BŰNTUDATÁT

Függetlenül attól, hogy egy gyermek mennyi idős a szülei válásakor, szinte biztosan bűntudattal fog küzdeniVajon, ha jobb gyerek lett volna, többet tanult volna, kevesebbet idegeskedtek vagy veszekedtek miatta, akkor most nem válnátok el?Felnőtt fejjel ezek banálisnak tűnő kérdések, egy gyermeket azonban komolyan foglalkoztathatnak, így fontos őt megnyugtatni arról, hogy a válásra vonatkozó döntésetekben neki nincs felelőssége.  

VÁLASZOLJ A KÉRDÉSEIRE

biztonságérzet kialakításához szükséges, hogy egy gyermek feltehesse a számára fontosnak tűnő kérdéseket. Például, hogy kinél fog lakni, hol lesz az ágya, ki viszi őt ezentúl óvodába, iskolába, hol lesznek a játékai és a könyvei. Felnőttként ezek olyan dolgoknak tűnnek, melyek az új élethelyzetben maguktól úgyis kialakulnak, egy gyermek számára azonban az érzelmi biztonság kialakításának feltételét jelenti, hogy tudja, mi fog vele történni. 

TÁMOGASD A KAPCSOLATTARTÁST

Bármilyen nehezen megy, el kell fogadni, hogy a válással csupán a férj-feleség szerep szűnik meg, a szülői egy életre megmarad. Egy gyermeknek az anyjára és az apjára is szüksége van, s amennyiben a kapcsolattartás nem veszélyezteti a gyermek bio-pszicho-szociális és érzelmi fejlődését, úgy az ex-férj iránt érzett esetleges negatív érzések ellenére – a gyermek érdekében – támogatni kell őt az apa szerepének gyakorlásában.

 Szerinted mire van még szüksége ilyenkor egy gyermeknek? 

Mit tehetünk anyaként, hogy segítsünk neki? 

Mi jelenti a legnagyobb kihívást?

Fontos, hogy tudd: nem vagy egyedül. Merj támogatást kérni a feldolgozáshoz. Tréningünkről bővebb információt ITT találsz.

Ha egyéni támogatásra volna szükséged, vagy szeretnéd átbeszélni a helyzetedet egy szakemberrel, válaszd coaching szolgáltatásunkat.

Photo by Katherine Chase on Unsplash

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük