+36 30 359 0813
info@anyapontneked.hu

JÓ DOLOG-E INSTA BÉBINEK LENNI?

Tippek, trükkök, módszerek pont Neked

JÓ DOLOG-E INSTA BÉBINEK LENNI?

Minden szülő büszke a gyermekére. Legszívesebben az egész világgal megosztaná, milyen édesdeden alszik, felszabadultan játszik vagy épp teli szájjal nevet.

Csakhogy amíg a szüleink generációja legfeljebb a családi és baráti körrel osztotta meg a szívének kedves felvételeket – ha épp egyáltalán kéznél volt az adott pillanatban egy fényképezőgép – az általunk készített fotók szinte bárkihez eljuthatnak, s ami még ennél is elgondolkodtatóbb: az internetre kikerülve örökre ott is maradnak.

Olyan világot élünk, melyben kedvünkre ablakot nyithatunk életünk tetszőleges részeire. Megoszthatjuk, vagy akár el is áraszthatjuk a környezetünket a számunkra fontosnak tartott pillanatokról készült fotókkal. Szabadon megtehetjük, hiszen felnőttként képesek vagyunk értékelni a lehetséges következményeket és ennek alapján meghozni a helyesnek tartott döntést. De mi a helyzet a gyerekekkel?

Szülőként természetes vágyunk, hogy gyermekünkkel elbüszkélkedjünk a világnak, az extraverziót értékként meghatározó trend mellett pedig különösen nehéz megálljt parancsolni ennek a vágynak. Csakhogy amíg a gyermekeinket igyekszünk megvédeni a számukra potenciális veszélyforrásoktól – így pl. nem hagyjuk magára a pelenkázón, sem a fürdőkádban, nem engedjük ismeretlen kutya közelébe, vagy bízzuk őt idegenekre – addig a virtuális térben sokkal kevésbé vagyunk óvatosak.

Pedig gyermekünk pszichéje sérülékeny, és éppolyan védelmet igényel a virtuális térben, akárcsak a való életben. Azzal, hogy fókuszált figyelmet irányítunk rá különböző online felületeken, növeljük digitális lábnyomának méretét, mely a későbbiek során hatással lehet énképének alakulására, és személyiségfejlődésére.

A gyermek énképe két forrásból táplálkozik: az önmagára vonatkozó megfigyeléseiből, valamint a környezete által róla visszatükrözött ismeretekből. Az önmagával kapcsolatban megéltek révén alakítja, formálja a képét saját magáról. 

  • Vajon hogyan hat erre a képre mindaz, ami a virtualitáson keresztül ömlik rá?
  • Milyen hatással lesz ez a személyiségfejlődésére?
  • Hogyan értékeli majd később, hogy a legszemélyesebb pillanatairól készült fotókhoz kis kutatás után szinte bárki hozzáférhet? 

A túlzott mértékű pozitív visszajelzésnek torzító hatása lehet az énkép alakulására. Ahogyan a bántó  megnyilvánulások is gátját jelenthetik a reális énkép kialakulásának. Míg azonban egy kamasz esetén tisztában vagyunk azzal, mennyire veszélyes lehet számára az online tér – ott milyen támadások érhetik őt – addig a csecsemők és kisgyermekek esetén nem számolunk a lehetséges negatív következményekkel. Pedig egy nap ők is felcseperednek, és a digitális lábnyomuk hatni fog rájuk. 

Virág Csaba kiberbiztonsági szakember szerint a legbiztonságosabb az a fotó, amit el sem készítünk. Ami ugyanis elkészült, akár véletlenül is kikerülhet az internetre (ellopott telefon, feltört rendszer, vírus támadás, stb.), attól kezdve pedig elveszítjük a kontrollt a személyes információink felett.

Szülőként igyekszünk pozitív énképet kialakítani a gyermekünkben, Bátorítjuk, fejlesztjük, építjük őt, miközben a róla készült képeket jóhiszeműen megosztjuk.

Vajon rendjén van ez?

Ha támogatásra volna szükséged, vagy szeretnéd átbeszélni a helyzetedet egy szakemberrel, válaszd coaching szolgáltatásunkat.

Photo by Colin on Unsplash

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük