+36 30 359 0813
info@anyapontneked.hu

MIT TANULHATUNK AZ APUKÁKTÓL?

Tippek, trükkök, módszerek pont Neked

MIT TANULHATUNK AZ APUKÁKTÓL?

A nevelés folyamatában a szülők egymás kiegészítőinek tekinthetők. Más-más minőséget képviselnek a gyermek számára, akinek az optimális értelmi-érzelmi-szociális fejlődése érdekében mindkettőjükre egyformán szüksége van. Bár elorozni nem volna értelme az apai érdemeket, azért ellesni néhány fogást és olykor bevetni őket hasznos lehet.

férfi és a nő lehet egyenlő egymással, egyforma azonban sosem lesz, s a köztük lévő különbség tagadása helyett érdemesebb inkább tanulni egymástól. A férfi és női szerep betöltését bár nem feltétlen a biológiai nemünk határozza meg, tendenciálisan mégis igaz lehet, hogy bizonyos dolgok inkább az anyát, míg mások főképp az apát jellemzik, amennyiben gyermeknevelésről van szó.

Lássunk most néhány dolgot, amit elleshetünk az apukáktól!

DINAMIKUS JÁTÉK

Míg az anyák inkább a mindennapi játéktevékenységben partnerei a gyermeküknek, az apákra inkább a rövidebb, ámde intenzív játékperiódus jellemző. A gyermekekre tehát felélénkítően hat az, amit az apjával átél.

Bár anyaként hajlamosak vagyunk aggódni a gyermek testi épségért, a dobálás, lóbálás, egyensúlyozás – a veszély átélése a számára biztonságot megtestesítő személlyel különleges élmény. Érdemes lehet tehát olykor anyaként is teret engedni ennek, és kergetőzni, fára mászni, repülőzni – addig szokatlan ritmusban átélni a közös bolondozást. 

KÜLÖNBSÉGTÉTEL

Az anya jellemzően nem tesz különbséget a gyermekei között nemek szerint: ugyanúgy szereti, félti, vagy épp dorgálja őket függetlenül attól, hogy fiúk-e vagy lányok. Az apa ezzel szemben elnézőbb a leánygyermekével, míg a fiától többet követel. A fiának nagyobb teret enged az önálló szárnypróbálgatásra, mint a lányának – őt ugyanis jobban félti. 

Az anyai szív bár minden gyermekéért ugyanúgy dobog, olykor hasznos lehet figyelembe venni az egyéni különbségeket és annak megfelelően kialakítani, vagy formálni a kereteket.

ELVÁRÁS

Az anyai szeretet feltétel nélküli, míg az apa figyelmét és elismerését ki kell vívni. A legtöbb gyermek felcseperedve az apjának akar bizonyítani, mert úgy érzi, annak van igazi értéke. Anya – bármit tegyen is – mindig ott lesz, mindig szeretni, támogatni fogja. Anyának mindig ő lesz a legszebb és legügyesebb. A világ azonban nem ilyen elfogadó hely. Szükség van benne az apai elvárásokra, az azoknak való megfelelés iránti igény kialakulására.

Fontos, hogy bár a gyermek iránt érzett szeretet feltétel nélküli, a viselkedése kapcsán időről-időre éljünk az építő jellegű kritika gyakorlásának lehetőségével Tartsunk elé reális tükröt, mely kép folyamatos fejlődésre ösztökéli őt. 

Ha kíváncsi vagy arra, mit tehetnél másként anyaként, vagy éppen arra, mások ezt hogyan csinálják, ajánljuk figyelmedbe Hogyan érezd magad jól a bőrödben anyaként? c. tréningsorozatunkat.

Más témában induló eseményeinkért kérjük, kattints IDE!

Photo by Jude Beck on Unspl

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük