+36 30 359 0813
info@anyapontneked.hu

MITŐL LESZ IGAZÁN JÓ A KÖZÖS JÁTÉK?

Tippek, trükkök, módszerek pont Neked

MITŐL LESZ IGAZÁN JÓ A KÖZÖS JÁTÉK?

A játék a legjobb módja a tanulásnak, és a gyermek szívesen él vele, ha hagyják neki. Felnőtt szemmel azonban nem mindig egyértelmű, mi tesz valamit valóban élvezetes játéktevékenységgé. 

Bizonyos életkori sajátosságok ugyan hatással lehetnek a formájára, anyaként sok eszköz van a kezünkben, hogy igazán örömtelivé tegyük a közös játékot.

Legyen szó gyakorló-, vagy épp szerepjátékról, azzal, hogy meghatározzuk annak kereteit, sokat tehetünk gyermekünk öröméért. Lássuk, mire érdemes odafigyelni anyaként:  

KELLŐ IDŐ

A vacsorát megelőző pár perc, vagy az indulás előtti pillanatok nem alkalmasak arra, hogy önfeledt vagy elmélyült játékra adjanak alkalmat. A játékidőt érdemes úgy meghatározni, hogy az illeszkedjen a gyermek napirendjébe, valamint a család életébe. A sürgetés csak konfliktust szül.  

STRUKTURÁLT TÉR

A játék egyik sajátossága, hogy magával ragadja a gyermeket. Mivel ebben az állapotban a figyelmi képesség beszűkül, érdemes előre kijelölni az egyes játéktevékenységek helyét. Ez segítheti a gyermek számára a szabályokhoz való igazodást. Megtanulhatja, hogy a szőnyegen legózhat, a fürdőkádban pancsolhat, a játszótéren szaladgálhat. Mindennek megvan a maga helye, ahol élvezheti a szabadságát annak, ami számára örömöt okoz.  

MEGFELELŐ RUHÁZAT

Az önfeledt játék egyik fontos feltétele, hogy annak során a gyermek szabadságotélvezzen. Ennek egyik eszköze a kényelmes, szabad mozgást biztosító ruha, melynek állapotáért nem kell felelősséget vállalni: nem baj, ha koszos lesz, elázik, vagy elszakad. Fontos még a megfelelő rétegezés, főként a szabadban, ahol a szaladgáló gyermek hamar kimelegedhet. 

FUNKCIÓ SZABADSÁGA

A gyermek képzelőereje szinte határtalan. Modern világunkban a zárt funkciójú játékok csak kevés lehetőséget engednek arra, hogy a gyermek maga ruházza fel jelentéssel a kezében lévő tárgyat. Pedig az olyan eszközök, melyek funkcióit a gyermek képzelete hívja életre, sokkal izgalmasabbak. Egy fakanál varázspálca, mikrofon, dobverő,  vagy épp útjelzőtábla is lehet – mindez csak rajta áll. Fontos tehát, hogy teret engedjünk számára a képzelőereje gyakorlására, még ha ennek az is az ára, hogy a családi kanapé időnként bunkerré alakul.

ÉRZELMI ELÉRHETŐSÉG

Senki sem várja egy anyától, hogy gyermeke legjobb játszópajtása legyen. Egy gyermek legjobb partnere a játékban mindig egy másik gyerek. A figyelem, az érzelmi odafordulás, és ráhangolódás képessége viszont lényeges. A közös mókázás, még ha csak rövid ideig tart is, megerősítheti a gyermeket abban, hogy a számára fontos személy elérhető, bevonható, érzelmileg biztos pont az életében. 

Azontúl tehát, hogy a játéktevékenység kereteit meghatározzuk és benne a játékra lehetőséget adunk, érdemes a gyermek kezdeményezésére bekapcsolódni egy-egy játékélménybe, melynek nem csupán fejlesztő, de kapcsolatépítő szerepe is van anya és gyermeke között.

Tudtad, hogy workshopjainkra gyermekedet is magaddal hozhatod? Így a Téged érdeklő témáról úgy beszélhetünk, hogy közben ő végig a közeledben játszik.

További eseményeinkért kérjük, kattints IDE!

Photo by Sophie Elvis on Unsplash

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük